Een duurzame oplossing om je Cv-ketel te vervangen is het overstappen op een warmtepomp. Een warmtepomp verwarmt je woning duurzaam doordat deze gebruik maakt van de omgeving. Er zijn diverse soorten warmtepompen en diverse soorten warmtebronnen waar een warmtepomp gebruik van maken kan. Door de verschillende mogelijkheden is iedere woning geschikt om te verduurzamen met een warmtepomp. De warmtebron en het systeem waar deze over beschikt, zorgt ervoor dat de warmtepomp zijn werk doet. Daar wordt namelijk aangeven waar de energie aan afgegeven moet worden, of juist aan moet worden onttrokken. Er zijn verschillende soorten warmtebronnen voor een warmtepomp en in dit artikel lees je daar meer over:

Zon als warmtebron voor een warmtepomp

In een ander artikel geven we al meer informatie over de combinatie warmtepomp en zonnepanelen. Zonnepanelen zijn namelijk een goede combinatie met warmtepompen. De opgewekte stroom wordt namelijk gebruikt voor de aansturing van de warmtepomp. Woningen kunnen hierdoor makkelijk verwarmd worden, maar ook het verwarmen van water gaat hier uitstekend mee.

warmtepomp met zonnepanelen

Lucht als warmtebron voor een warmtepomp

Een warmtepomp die lucht gebruikt als warmtebron wordt veel gebruikt. Deze techniek wordt al jaren gebruikt en is gebaseerd op airconditioning. Deze installatie bestaat uit twee delen, namelijk een deel dat binnen staat en een deel dat buiten staat. Het binnen gedeelte is door middel van leidingen verbonden met het buitendeel. Het prettige van deze warmtepompen is dat ze in de zomer koude lucht kunnen toevoeren en in de winter juist warme lucht.

Daarnaast kunnen deze soort warmtepompen ook gebruik maken van ventilatielucht. De energie wordt hier uit de ventilatielucht van een woning afgezogen. Warmte zal onttrokken worden aan de ventilatielucht en de rest van deze lucht zal worden afgevoerd naar buiten.

Bodem als warmtebron voor een warmtepomp

Ook grondwater of bodemwarmte kan gebruikt worden voor een warmtepomp als warmtebron. Doormiddel van een speciale geleider en een mengsel van glycol wordt er uit de aarde warmte onttrokken. Wanneer grondwater de warmtebron is, wordt er uit het grondwater warmte opgenomen. Via een ander deel van de warmtepomp zal het grondwater weer terug de bodem ingeleid worden.

 

Tip: maak je gebruik van twee of meer verduurzamende maatregelen voor je huis? Dan kun je in aanmerking komen voor een subsidie. Bekijk hier of je ervoor in aanmerking komt.

 

Wil je graag wat meer informatie hebben over de mogelijkheden en het plaatsen van warmtepompen? Neem dan nu contact op met onze specialisten en wij helpen je graag verder zodat ook jij een verduurzamende stap maken kan!