Wanneer je je woning wil verduurzamen is een warmtepomp een mooie stap. Wil je nog een stapje verder gaan met verduurzamen van jouw woning dan kun je kiezen voor de combi waterpomp met zonnepanelen. Op deze manier is het mogelijk om het gehele jaar energie te besparen en tevens gebruik te maken van de natuurlijke energiebronnen.

Het gebruik van elektriciteit is minder vervuilend dan aardgas. Wanneer je een all-electric warmtepomp hebt of een hybride warmtepomp gebruik je elektriciteit. Door gebruik te maken van een warmtepomp met zonnepanelen breng je de energierekening omlaag en help je tevens het klimaat. Een beter wereld begint bij jezelf!

warmtepomp met zonnepanelen

Zonnepanelen voor het opwekken van elektriciteit

Zelf energie opwekken door middel van zonnepanelen op het dak is niet nieuw voor ons. Kijk maar eens op de daken in je straat, je zult ze tegenkomen. Zonnepanelen zetten stralingsenergie van de zon om in elektriciteit via zonnecellen. De elektriciteit die van zonnepanelen komt is niet direct geschikt om in huis te gebruiken. De geleverde stroom, ook wel gelijkstroom genoemd, wordt omgezet naar wisselstroom via een omvormer. Wisselstroom kun je gebruiken voor de elektrische apparaten in je huis en natuurlijk voor een warmtepomp.

Een geschikt dak voor zonnepanelen

Een zonnepaneel zal de beste prestatie leveren met ligging tussen zuidoost en zuidwest. Of dit een plat dak of een schuin dak is maakt in principe niet uit. Natuurlijk zijn andere richtingen ook mogelijk maar deze zullen naar alle waarschijnlijkheid niet zo goed leveren als zuidoost en zuidwest.

Zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp

Zonnepanelen en een warmtepomp gaan erg goed samen. Je gebruikt de energie die je opwekt door middel van de zonnepanelen als elektriciteit voor de warmtepomp. Wist je dat er zelfs photovoltiac en thermische systemen (PVT) zijn die in combinatie met een warmtepomp werken?

PVT-panelen worden ook wel hybride panelen, combipanelen of thermische zonnepanelen genoemd. Dit systeem is kort samengevat een combinatie van zonnecollector en traditioneel zonnepaneel in één. De PVT-panelen zorgen voor de energie die de warmtepomp nodig heeft en het thermische gedeelte werkt als warmtebron voor de warmtepomp. Ze wekken dus energie op, maar zorgen ze er ook voor dat de warmte van de zon gebruikt kan worden om lucht of water te kunnen verwarmen.

Is iedere warmtepomp geschikt in combinatie met zonnepanelen?

Een goede inpassing en afstemming van verschillende onderdelen is ontzettend belangrijk om dit proces tot een goed verloop te brengen. Zonnepanelen kunnen in principe altijd samen met iedere warmtepomp, mits op de juiste manier geïnstalleerd. Daarom is het ontzettend belangrijk om hier niet zelf mee aan de slag te gaan, maar een vakkundig installateur de installatie te laten doen.