Een split airco systeem is niet meer weg te denken uit de wereld van nu. Je ziet ze regelmatig hangen in woningen, hotels en ook in bedrijven. Een split airconditioningsysteem is een systeem waarbij de airconditioning één buitenunit heeft en één of meerdere binnenunits. De binnenunits hangen in de ruimtes die verkoeling nodig hebben. Een split airco systeem werkt doormiddel van koelvloeistof die door de leidingen van de binnen-en buitenunit wordt rondgepompt.

Een split airco systeem is een soort warmtepompsysteem dat zowel kan verkoelen als verwarmen. Split airco’s zijn daarnaast ook nog eens uitstekende vervangers voor een CV op gas.

split airco systeem

Een split airco systeem. Je ziet hier een binnen- en buitenunit.

De werking van een split airco

Een split airco werkt dus als een soort warmtepomp. Wanneer een ruimte gekoeld moet worden, wordt warme lucht uit de ruimte getrokken richting de buitenunit. Hier wordt de warme lucht naar de warmtewisselaar gebracht, deze bestaat uit koelvloeistof. Daar wordt de warme lucht die uit de ruimte onttrokken is, omgezet in koele lucht en vervolgens diezelfde ruimte weer ingeblazen.

De ruimte verwarmen doormiddel van een split airconditioningsysteem

Een split airconditioning systeem kan ook als verwarming dienen. Wist je bijvoorbeeld dat dit zelfs energiezuiniger is dan verwarmen doormiddel van de Cv-ketel? Zeker wanneer het niet vriest, maar er wel verwarming nodig is, komt een split unit goed tot zijn recht. Denk hierbij aan het voor-en najaar. Tijdens vorst werkt een split unit ook om te verwarmen, maar wel minder efficiënt.

Hoe werkt het verwarmen met een split airco?

Het verwarmen van een ruimte doormiddel van een split unit systeem werkt exact andersom in vergelijking met het koelen. Ook hier wordt warme lucht naar binnen gezogen, de koelvloeistof verdampt echter. Doordat de koelvloeistof verdampt ontstaat er gasvorming die naar de compressor wordt afgevoerd. In de compressor wordt het gas gecomprimeerd waardoor er warme lucht in plaats van koude lucht ontstaat. Vervolgens wordt de warme lucht weer de ruimte in geblazen.

De voordelen van een split airconditioningsysteem op een rij:

  • Zuinig in energieverbruik
  • Kan verwarmen en koelen
  • Weinig ongemak door geluid
  • Filtert de lucht in de ruimte
  • Compact
  • Hoog rendement

Zoals je kunt zien zitten er meer voordelen aan een split unit airco dan alleen het koelen van de ruimte. Deze soort aircosystemen kunnen uiteraard meerdere ruimtes verwarmen als koelen, maar ze zijn ook erg energiezuinig. Ook maakt het systeem in vergelijking met andere aircosystemen weinig geluid. Een kleine kanttekening hierbij is dat gezegd wordt dat A-merken minder geluidhinder met zich meebrengen dan de goedkopere varianten van deze systemen.

Erg prettig is ook dat dit een compact systeem is dat weinig ruimte nodig heeft. In de meeste gevallen zijn de units compact en kunnen worden opgehangen aan de wand. Natuurlijk wordt er een afstandsbediening bij geleverd zodat je de airco op afstand kunt bedienen. Het rendement van een split unit airco systeem ligt hoger dan dat van elektrische airco’s en ze verbruiken een stuk minder energie en geen fossiele brandstoffen. Ook kan de lucht in de ruimte gefilterd worden doormiddel van een gaasfilter en worden nare luchtjes verdreven door een koolstoffilter.