De warmtepomp, ook jij zult er steeds meer over horen. Een warmtepompsysteem moet één van de allerbelangrijkste maatregelen worden om woningen zonder gas te kunnen verwarmen. Maar is een waterpomp geschikt voor jouw woning? Wat is het precies en hoe werkt het?
Warmtepomp – Cv-ketel
Het warmtepompsysteem is een energievoorziening die de traditionele Cv-ketel geheel of gedeeltelijk moet gaan vervangen. Een warmtepomp werkt niet op gas, maar werkt in zijn volledigheid op elektriciteit. De efficiëntie van een warmtepomp kan wel 5 keer hoger zijn dan van een Cv-ketel.
Soorten warmtepompsystemen
Er zijn verschillende soorten warmtepompen te verkrijgen voor jouw woning, je moet bij jezelf te rade gaan welk soort warmtepompsysteem het beste bij je past. Uiteraard staan onze experts voor je klaar om je gratis advies te geven.
De hybride warmtepomp:
Het systeem van een hybride warmtepomp werkt samen met de Cv-ketel op gas. Jouw Cv-ketel kan in dit geval dan ook op zijn plek blijven. De Cv-Ketel zal alleen de piekmomenten, wanneer er veel warmtevraag is, opvangen. De rest van de warmteaanvragen zullen door de hybride warmtepomp geleverd worden.
Lees ook: Wat is een split airco systeem?
Water-water warmtepomp (geheel elektrisch)
Het systeem van de water-water (geheel elektrisch) warmtepompinstallatie vervangt de Cv-ketel van jouw huis. Het verwarmt het tapwater en de woning volledig elektrisch. Deze warmtepompinstallatie haalt de warmte uit het water door een pijpleiding in de grond. Om dit te kunnen voorzien worden er gaten tot 150 meter diep geboord. Op deze diepte is het altijd 9 graden. Door compressie worden er gunstige temperaturen voor jouw woning bereikt. Doordat er geen extreme temperaturen zijn is dit warmtepompsysteem niet weersafhankelijk en ontzettend efficiënt.
Lucht-water warmtepomp (geheel elektrisch)
Ook dit systeem vervangt de Cv-ketel. De woning alsmede het tapwater, wordt net zoals bij de water-water warmtepomp volledig elektrisch verwarmd. Dit gebeurt doormiddel van een binnen-en buiten unit. Hierdoor wordt de buitenlucht gebruikt om hier warmte uit te onttrekken.
Is mijn woning geschikt voor een warmtepomp?
Wanneer je een warmtepompsysteem wil laten installeren is het uiterst belangrijk dat de woning goed geïsoleerd is. De RC-waarde van uw woning moet een minimale waarde van 3,5 hebben. Daarnaast is het van belang dat jouw warmteafgiftesysteem van de woning ook geschikt is voor lagere temperaturen.
Is het geluid van een warmtepompsysteem storend?
Een hybride warmtepompsysteem en een lucht-water waterpompsysteem bevatten beiden in de buiten unit een ventilator en compressor. Deze maken geluid wanneer een warmtepomp aanstaat. Het gaat om zo’n 53 á 54 dB. Het is een niet storend geluid wanneer de buiten unit of op het dak staat, of minimaal 5 meter van de woning afstaat met de voorkant. Is dit niet mogelijk? Dan kun je ervoor kiezen om een geluiddempende kap te plaatsen over de buitenunit.
ISDE-Subsidie
Bij ieder warmtepompsysteem is er een ISDE-Subsidie beschikbaar. De overheid heeft deze subsidie opgezet zodat je deze kan aanvragen na het plaatsen van het warmtepompsysteem.
Adviestraject warmtepomp
Ben je geïnteresseerd in een warmtepomp voor jouw woning? Neem contact met ons op voor meer informatie.