In bijna iedere straat zie je ze op de daken liggen: zonnepanelen. Dat is niet zo vreemd, ze zijn namelijk een zeer duurzame en goede investering voor jouw woning en uiteraard voor jezelf. Het Nederlandse klimaat is uitermate geschikt voor zonnepanelen op daken van woningen. Maar dan is het wel belangrijk dat het dak er geschikt voor is. Met deze snelle check weet jij supersnel of het dak van jouw woning geschikt is voor zonnepanelen.

 

Zonnepanelen op het dak, is mijn woning geschikt voor zonnepanelen?

Eigenlijk zijn de meeste daken in Nederland geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Hoe geschikt het dak van je woning is voor zonnepanelen, is echter afhankelijk van een aantal verschillende factoren. Wil je snel kunnen bepalen of het daadwerkelijk zin heeft om je te verdiepen in zonnepanelen? Doorloop dan snel de volgende vragen:

 

Oriënteer je op het dak van jouw woning

Als jij zonnepanelen op het dak van je woning wil laten plaatsen wil je uiteraard ook dat de zonnepanelen het werk goed kunnen doen. Heeft jouw woning een dakoppervlak op het:

  • zuidoosten?
  • zuiden?
  • zuidwesten?

Beschikbaar dakoppervlak van jouw woning

Uiteraard speelt ook het beschikbare dakoppervlak van jouw woning mee. Is het dakoppervlak van je woning om zonnepanelen op te plaatsen minimaal 15 vierkante meter?

Lees ook: Warmtepomp met zonnepanelen de ideale combi

Schaduwvorming op het dak van uw woning

Natuurlijk heeft de ligging van het dak invloed op de werking van zonnepanelen. Maar ook schaduw of liever gezegd geen schaduw, is van invloed op de werking van de zonnepanelen op jouw dak. Heb je geen of minimale schaduw op je dak? Dit kan zijn door bijvoorbeeld bomen, de woning van buren of de schoorsteen? Of ligt minder dan de helft van het dakoppervlak van de woning in de schaduw?

Is mijn woning geschikt voor zonnepanelen?

Heb jij op bovenstaande vragen ‘ja’ kunnen antwoorden? Dat is erg fijn! Het dak van je huis is dan zeer waarschijnlijk geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Uiteraard is de voorwaarde wel dat het dak in goede staat moet zijn.
Heb je toch ‘nee’ moeten antwoorden op een enkele of meerdere vragen? Dit hoeft geen probleem te zijn. Er zijn zeker nog mogelijkheden voor het plaatsen van zonnepanelen.

Twijfel je, en wil je graag weten in welke mate het dak geschikt is? Neem dan nu contact op met één van onze experts en wij geven jou graag vrijblijvend en gratis advies over het plaatsen van zonnepanelen!